ΣΤΕΓΗ-ΦΡΟΝΤΙΔΑ-ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΟΥ
Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ
Το πρώτο βήμα είναι να αποφασίσουμε σε ποιό σημείο θα τοποθετήσουμε το κλουβί του. Στα κουνέλια δεν αρέσει να αλλάζουμε συνεχώς τη θέση του σπιτιού τους! Η καλύτερη επιλογή είναι στο εσωτερικό του σπιτιού, σε μια ήσυχη γωνία κολλητά στον τοίχο ώστε να νιώθει ότι δεν είναι εκτεθειμένο από παντού. Επίσης, τοποθετούμε το κλουβί στο κατάλληλο σημείο, ώστε το κουνέλι να έχει σφαιρική άποψη του χώρου και να μη φοβάται με τον παραμικρό θόρυβο στο σπίτι.
ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το χειμώνα, επιλέξτε μια ζεστή γωνία για το κλουβί και το καλοκαίρι μια δροσερή αντίστοιχα. Αποφύγετε την έκθεσή του κουνελιού στον ήλιο και σε ρεύματα αέρα. Το σπίτι πρέπει να αερίζεται και να είναι καθαρό από σκόνη και ακαθαρσίες διότι στα κουνελάκια αρέσει να χώνουν τη μυτούλα τους παντού και αφενός η σκόνη ενοχλεί το αναπνευστικό τους σύστημα, αφετέρου το τρίχωμά τους κολλάει μικρόβια τα οποία θα καταλήξουν στο στομαχάκι τους μετά το καθημερινό μπάνιο με τη γλώσσα. Το κάπνισμα τα ενοχλεί και καλό είναι να ανοίγουμε τα παράθυρα για να ανανεώνεται ο αέρας στο χώρο. Προσοχή όμως στα ρεύματα!
ΚΛΟΥΒΙ ΚΟΥΝΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Το κλουβί του κουνελιού αποτελεί το σπίτι του. Όπως κι εμείς, το κουνελάκι θέλει το χώρο του άνετο και καθαρό. Θα πρέπει να είναι ευρύχωρο (τουλάχιστον 3-4 φορές το μέγεθός του όταν είναι ξαπλωμένο) και ψηλό, τόσο ώστε να χωράει να σηκωθεί στα 2 πόδια για να τεντωθεί. Το πάτωμα του κλουβιού δεν θα πρέπει να είναι συρμάτινο διότι τραυματίζονται τα πέλματά του.
Το καθάρισμα του κλουβιού, καλό είναι να γίνεται πρίν μυρίσει. Συστήνεται γενική καθαριότητα του κλουβιού και των εξαρτημάτων 1 φορά το μήνα. Τα ενδιάμεσα καθαρίσματα γίνονται τοπικά με βρεγμένο πανί. Οι λεκέδες βγαίνουν άνετα αν τους τρίψετε με ένα σφουγγάρι μουλιασμένο σε λευκό ξυδι και ζεστό νερό.