ΣΤΕΓΗ-ΦΡΟΝΤΙΔΑ-ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΟΥ

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ
Το πρώτο βήμα είναι να αποφασίσουμε σε ποιό σημείο θα τοποθετήσουμε το κλουβί του. Στα κουνέλια δεν αρέσει να αλλάζουμε συνεχώς τη θέση του σπιτιού τους! Η καλύτερη επιλογή είναι στο εσωτερικό του σπιτιού, σε μια ήσυχη γωνία κολλητά στον τοίχο ώστε να νιώθει ότι δεν είναι εκτεθειμένο από παντού. Επίσης, τοποθετούμε το κλουβί στο κατάλληλο σημείο, ώστε το κουνέλι να έχει σφαιρική άποψη του χώρου και να μη φοβάται με τον παραμικρό θόρυβο στο σπίτι.

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το χειμώνα, επιλέξτε μια ζεστή γωνία για το κλουβί και το καλοκαίρι μια δροσερή αντίστοιχα. Αποφύγετε την έκθεσή του κουνελιού στον ήλιο και σε ρεύματα αέρα. Το σπίτι πρέπει να αερίζεται και να είναι καθαρό από σκόνη και ακαθαρσίες διότι στα κουνελάκια αρέσει να χώνουν τη μυτούλα τους παντού και αφενός η σκόνη ενοχλεί το αναπνευστικό τους σύστημα, αφετέρου το τρίχωμά τους κολλάει μικρόβια τα οποία θα καταλήξουν στο στομαχάκι τους μετά το καθημερινό μπάνιο με τη γλώσσα. Το κάπνισμα τα ενοχλεί και καλό είναι να ανοίγουμε τα παράθυρα για να ανανεώνεται ο αέρας στο χώρο. Προσοχή όμως στα ρεύματα!

ΚΛΟΥΒΙ ΚΟΥΝΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Το κλουβί του κουνελιού αποτελεί το σπίτι του. Όπως κι εμείς, το κουνελάκι θέλει το χώρο του άνετο και καθαρό. Θα πρέπει να είναι ευρύχωρο (τουλάχιστον 3-4 φορές το μέγεθός του όταν είναι ξαπλωμένο) και ψηλό, τόσο ώστε να χωράει να σηκωθεί στα 2 πόδια για να τεντωθεί. Το πάτωμα του κλουβιού δεν θα πρέπει να είναι συρμάτινο διότι τραυματίζονται τα πέλματά του.

Το καθάρισμα του κλουβιού, καλό είναι να γίνεται πρίν μυρίσει. Συστήνεται γενική καθαριότητα του κλουβιού και των εξαρτημάτων 1 φορά το μήνα. Τα ενδιάμεσα καθαρίσματα γίνονται τοπικά με βρεγμένο πανί. Οι λεκέδες βγαίνουν άνετα αν τους τρίψετε με ένα σφουγγάρι μουλιασμένο σε λευκό ξυδι και ζεστό νερό. 

 


ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΟΥ
Το κλουβί του κουνελιού θα πρέπει να είναι στρωμένο με υπόστρωμα για να απορροφάει τα ούρα του. Το υπόστρωμα θα πρέπει να αλλάζει τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα (ή σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία). Εαν το κλουβί είναι ευρύχωρο και διαθέτουμε τουαλέτα ή κουτί αναγκών σε κάποια γωνία του, στρώνουμε μόνο εκεί υπόστρωμα και φροντίζουμε να το καθαρίζουμε κάθε 2-3 μέρες, είτε αφαιρώντας μόνο τις υγρές περιοχές και προσθέτωντας εκεί φρέσκο, είτε αντικαθιστώντας το όλο με καθαρό. 

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές επιλογές για όλα τα βαλάντια. Η φθηνότερη επιλογή είναι το γνωστό ροκανίδι από ξύλο που κοστίζει γύρω στα 2-3 ευρώ. Όμως, πολλοί κουνελογονείς παραπονιούνται ότι το ροκανίδι προκαλεί φταρνίσματα στο κουνέλι λόγω της σκόνης που περιέχει, η οποία έρχεται σε επαφή με τη μυτούλα του. Μια καλή επιλογή είναι τα pellets (δείτε στα ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΠΡΟΪΟΝΤΑ) από πεπιεσμένο ξύλο,χαρτί,ίνες κυτταρίνης,οργανικό βαμβάκι,ίνες κλωστικής κάνναβης, καθώς και τα pellets από χόρτο ή σανό που κυκλοφορούν κυρίως σε ιντερνετικά pet shop.  Οι τιμές τους κυμαίνονται από 5 έως 15 ευρώ ανάλογα με την ποσότητα που θα αγοράσετε και το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα. Τα pellets είναι πολύ απορροφητικά και διατηρούν το κλουβί του στεγνό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεν προκαλούν αλλεργίες στο κουνέλι και βοηθούν εμάς να ξεχωρίζουμε τις "βρεγμένες" από ούρα περιοχές, δεδομένου ότι αυτές μετατρέπονται σε σκόνη μετά την επαφή τους με την υγρασία. Προσοχή: Ένα φθηνό υπόστρωμα, δεν είναι απαραίτητα πιο οικονομικό από ένα πιο ακριβό. Το απλό ροκανίδι χρειάζεται συχνότερη αλλαγή από το πέλλετ από σανό, το οποίο απορροφάει πολύ περισσότερη ποσότητα από το ίδιο του το βάρος! 

Στο εμπόριο επίσης κυκλοφορούν τουαλέτες ειδικά σχεδιασμένες για κουνέλια , οι οποίες τοποθετούνται στη γωνία του κλουβιού την οποία προτιμάει το κουνέλι να κάνει την ανάγκη του. Αργότερα, η τουαλέτα μπορεί να τοποθετηθεί σε μια γωνία του σπιτιού, κοντά στο κλουβί, φροντίζοντας να έχει ελεύθερη πρόσβαση όποτε θελήσει να πάει. Έτσι γλιτώνουμε χρόνο και κόπο, καθώς το κλουβί θέλει λιγότερο συχνά καθάρισμα. 

Ξεκινάμε τοποθετώντας στο πάτωμα της τουαλέτας μια στρώση υποστρώματος και από πάνω χορταράκι, διότι τα κουνέλια συνηθίζουν να κάνουν την ανάγκη τους την ώρα που τρώνε. Εάν παρατηρήσουμε ότι το κουνέλι συνεχίζει να τα κάνει εκτός τουαλέτας, μαζεύουμε τα ούρα με ένα χαρτάκι ή αν είναι κολλημένα στο υπόστρωμα με ένα φτυαράκι και τοποθετούμε μια μικρή ποσότητα στην τουαλέτα, ώστε η μυρωδιά να προσελκύσει το κουνέλι την επόμενη φορά που θα θέλει να κάνει την ανάγκη του. Η εκπαίδευση του κουνελιού για την τουλέτα είναι κάτι που μαθαίνεται σιγά σιγά, μέχρι που γίνεται συνήθεια. Γι' αυτό χρειάζεται πειθαρχία και υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει! 

 
Τουαλετα Trixie για κουνέλια (πατήστε  εδώ  για να την αποκτήσετε)
 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ - ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΟΥΝΕΛΙΟΥ
Η επίσκεψη του κουνελιού στον κτηνίατρο είναι απαραίτητη τουλάχιστον 1-2 φορές το χρόνο για εξέταση και συμβουλές. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να βρούμε έναν εξειδικευμένο κουνελογιατρό και όχι έναν οποιοδήποτε γιατρό για σκύλους και γάτες. Στο ίντερνετ, με λίγο ψάξιμο θα βρείτε αρκετούς. Η πρώτη επίσκεψη θα πρέπει να γίνει αρκετά σύντομα από τη μέρα που πήρατε το κουνέλι, έτσι ώστε να γίνει το πρώτο εμβόλιο, να ενημερωθείτε σχετικά γρήγορα για οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει ή απλώς για να σιγουρευτείτε ότι το κουνέλι είναι καλά. Οι 2 πρώτες επισκέψεις πραγματοποιούνται με διαφορά ενός μήνα, έτσι ώστε να γίνει το εμβόλιο και η επανάληψή του. Μετά μπορείτε να αραιώσετε τις επισκέψεις, με την προϋπόθεση ότι το κουνέλι δείχνει υγιές και δεν βλέπετε τίποτα διαφορετικό στην όψη και τη συμπεριφορά του.

Το εμβόλιο του κουνελιού είναι ένα και πραγματοποιείται σε 2 δόσεις (η 1η δόση στην πρώτη επίσκεψη και η 2η μετά από 1 μήνα). Επίσης, ορισμένοι γιατροί δίνουν επιπλέον μια αντιπαρασιτική κρέμα (Panacur) την οποία αγοράζετε και τη χορηγείτε στο κουνέλι από το στόμα ή μέσα στην ξηρά τροφή (1 δόση κάθε 2-3 βδομάδες). 

 

ΚΟΨΙΜΟ ΝΥΧΙΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΟΥ
Το κόψιμο των νυχιών του κουνελιού, δεν είναι απαραίτητο τους πρώτους μήνες τουλάχιστον. Τα νύχια αποτελούν το στήριγμά του και περικλείουν φλέβες οι οποίες δεν φαίνονται πάντα, ιδιαίτερα όταν τα νύχια του είναι σκουρόχρωμα. Γι αυτό το λόγο, χρειάζεται προσοχή στο κόψιμο για να μην προκληθεί αιμορραγία στο κουνέλι. Καλό είναι να αφήνετε το γιατρό να τα κόψει ή αν το κάνετε μόνοι σας να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

1) Κρατήστε σταθερά το κουνέλι και φροντίστε να είναι ήρεμο και χαλαρό. Μην χρησιμοποιείτε τα δικά σας ψαλιδάκια νυχιών ή νυχοκόπτες. Αγοράστε τα ειδικά ψαλιδάκια για μικρά ζώα  που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

2) Για να κόψετε τα νύχια του μπροστινού ποδιού, φροντίστε τα πόδια του να πατάνε γερά στο έδαφος για να νιώθει σιγουριά.

3) Πιάστε στα χέρια σας το μπροστινό του πόδι και προσαρμόστε το ψαλιδάκι στο κάθε νύχι του.

4) Πρίν κόψετε το νύχι, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποια φλέβα από κάτω, ανοιγοκλείστε 1-2 φορές το ψαλιδάκι, χωρίς να πιέσετε και να κόψετε. Εάν το κουνέλι αντιδράσει, τραβώντας το ποδαράκι του μην κόψετε εκεί. Δοκιμάστε να κόψετε λιγότερο και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία μέχρι να σιγουρευτείτε ότι δεν θα κόψετε κάτι που δεν πρέπει.

5) Για να κόψετε τα νύχια των πίσω ποδιών, ανασηκώστε στα δύο πόδια το κουνέλι, έτσι ώστε να πατάει στα πίσω.

6) Κρατήστε το εκεί με το ένα σας χέρι και με το άλλο πιάστε απαλά το πόδι του οποίου τα νύχια θέλετε να κόψετε. Φροντίστε με το χέρι που κρατάτε όρθιο το κουνέλι, να γείρετε λίγο ρίχνοντας το βάρος του στο ελεύθερο πόδι για να νιώθει ότι πατάει στο έδαφος. Αυτό θα κάνει τη δουλειά ευκολότερη. Εναλλακτικά, αφήστε το κουνέλι να ξαπλώσει και πιάστε απαλά το πίσω πόδι, επαναλαμβάνοντας το "άνοιξε-κλείσε" (βήμα 4).

7)Μην ξεχνάτε να κάνετε 1-2 ελαφρά κλεισίματα στο ψαλιδάκι πρωτού κόψετε το κάθε νύχι. Για προληπτικούς λόγους, φροντίστε να έχετε προμηθευτεί αιμοστατικά από το φαρμακείο. Έτσι θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. 

8) Είναι προτιμότερο να κόβουμε λίγο λίγο τα νύχια του κάθε φορά και συχνότερα, παρά να κόβουμε πολύ ρισκάροντας να κόψουμε κάτι που δεν πρέπει.

 

 


ΚΟΥΝΕΛΙ ΚΑΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ - ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ

1-2 φορές την εβδομάδα, μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε το κουνέλι για να το βοηθήσετε να απαλλαγεί πιο εύκολα από το περιττό τρίχωμα. Έτσι αποφεύγετε το σχηματισμό τριχόμπαλας. Σε αυτό βοηθάει και το χόρτο. Τις περιόδους που μαδάει, προτιμήστε μια βούρτσα με πιο πυκνά δοντάκια, όχι σκληρή μεταλλική, όχι δική σας και όχι για άλλα ζώα, διότι τα κουνέλια έχουν πολύ λεπτό δέρμα και μπορεί να τα τραυματίσετε. Στην αγορά κυκλοφορεί το ειδικό εργαλείο για μικρά ζώα (ακριβό αλλά θαυματουργό) καθώς και άλλα χτενάκια ειδικά κατασκευασμένα για κουνέλια. Για τις περιόδους που δεν μαδάει, προτιμήστε μια βούρτσα με φυσική τρίχα ή γάντι με δοντάκια σιλικόνης και χτενίστε απαλά το σώμα του κουνέλιου για μασάζ, καθώς και για απαλλαγή από σκόνες και βρωμιές του σπιτιού.


Επαφή

kouneli.net


Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσο όμορφες και εντυπωσιακές ράτσες, δεν σημαίνει ότι δεν είναι αξιαγάπητο ένα μη καθαρόαιμο κουνέλι. Εμείς το προτιμάμε, αφού συγκεντρώνει χαρακτηριστικά από περισσότερες από μια ράτσες, κάνοντάς το μοναδικό!