FAQ - Συχνές Ερωτήσεις

1. Το κουνέλι πεινάει συνέχεια. Τι να του δίνω?

Τα κουνέλια, παρ'όλο που έχουν κορεσμό, λατρεύουν να μασουλάνε κάτι όλη μέρα. Το χόρτο επιβάλλεται να είναι διαθέσιμο στο κουνέλι 24 ώρες το 24ωρο. Όταν σας ζητάει συνέχεια ξηρά τροφή, τις περισσότερες φορές δεν πεινάει πραγματικά γιατί αν πεινούσε θα πήγαινε κατευθείαν στο χόρτο του. Τάισμα λοιπόν με ξηρά τροφή 1 χούφτα την ημέρα (εμείς προτιμάμε βράδυ), περίπου να γεμίσει το 1/4 της ταϊστρας. Η ποσότητα της τροφής εξαρτάται από το μέγεθος και την ηλικία του κουνελιού. Η αναλογία χόρτου με ξηρά τροφή πρέπει να παραμένει 80:20. Σιγά σιγά θα μάθετε να το ρυθμίζετε παρατηρόντας τις καθημερινές συνήθειες του κουνελιού. Ωστόσο, ενδιάμεσα δεν είναι κακό να του δίνετε 1-2 πέλλετς ξηράς τροφής για μεζεδάκι ή για να τον δελεάσετε και να τρέχει πίσω.  Όταν το κουνέλι ενηλικιώνεται, προσθέστε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σε ποσότητα ίση με το κεφάλι του κουνελιού. Μια φορά την εβδομάδα, μπορούμε να του δώσουμε ένα μικρό κομματάκι μπανάνα ή καρότο ή μήλο σαν επιβράβευση. Μην το παρακάνετε γιατί περιέχουν πολλή ζάχαρη και δεν κάνει καλό στο κουνέλι.

—————

2. Το κουνέλι κάθεται σαν μπάλα στη γωνία και δεν είναι δραστήριο. Έχει κάτι?

Αν αυτό συμβαίνει το πρωί, είναι επειδή το κουνέλι από τη φύση του κρύβεται τη μέρα για να μην το φάνε τα άγρια ζώα! Τη νύχτα, όταν πέφτει το φως, αισθάνεται ασφάλεια για να βγεί (από το λαγούμι του) και να εξερευνήσει για τροφή. Εαν δείτε αυτή τη συμπεριφορά είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αν όμως είναι έτσι όλη την ημέρα, κάτι δεν πάει καλά και θα πρέπει να βρείτε τι το προκαλεί. Για παράδειγμα η έντονη φασαρία, οι έντονες μυρωδιές, κάποια παιδιά που το τρομάζουν ή το βασανίζουν άθελά τους, η έλλειψη νερού ή τροφής, το πολύ βρώμικο κλουβί, η υπερβολική ζέστη και άλλες μικροαιτίες, μπορούν εύκολα να εντοπιστούν και να διορθωθούν. Εαν μετά από αυτό επιμείνει σε αυτή η συμπεριφορά, επικοινωνήστε με το γιατρό σας άμεσα.

—————

3. Το κουνέλι φταρνίζεται συνέχεια. Τι να κάνω?

Εαν μιλάμε για μικρά και σύντομα φταρνισματάκια (3-4 φορές συνεχόμενα) είναι φυσιολογικό. Το πιθανότερο είναι ότι κάτι ερέθισε τη μυτούλα του. Το χόρτο που βρίσκεται διάσπαρτο στο κλουβί του, μπορεί να μπει στα ρουθούνια του και να προσπαθεί να το βγάλει. Κάποια χόρτα έχουν αρκετή σκόνι που μπορεί να ενοχλήσει την ευαίσθητη μύτη του κουνελιού. Συνήθως τα φτερνίσματα ακολουθούνται από τρίψιμο της μύτης του με τα 2 μπροστινά πόδια (όπως κάνει ο άνθρωπος όταν πλένει το πρόσωπό του). Εαν παθαίνει όμως συχνά κρίσεις φτερνίσματος, καλό είναι να κοιτάξετε τα ρουθούνια του μήπως προεξέχει κάποιο χορταράκι ή πριονίδι κλπ. για να του το βγάλετε. Επιλέξτε καλή ποιότητα χόρτου timothy που έχει λιγότερη σκόνη. Επίσης, αν παρατηρείτε κάποια υγρά, καλό είναι να κάνετε μια επίσκεψη στο γιατρό. Ακόμα, ενδέχεται να έχει κρυώσει από διάφορα ρεύματα στο σπίτι (το κουνέλι είναι ευαίσθητο στα ρεύματα και να τα αποφεύγετε). Απ'την άλλη όμως, εαν καπνίζετε και πρέπει να έχετε ανοιχτά, προτιμήστε να έχετε το κλουβί λίγο πιο μακριά από το ρεύμα. Τέλος, η σκόνη στο σπίτι και στα έπιπλα σίγουρα επηρεάζει το φτάρνισμα και να την αποφεύγετε. Εαν παρατηρήσετε το κουνέλι να γλύφει τα πίσω πόδια και αμέσως μετά να φταρνίζεται, τότε σίγουρα φταίει η σκόνη ή/και η πτώση του τριχώματος λόγω εποχής. Μια βούρτσα με μαλακές τρίχες θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε 1-2 φορές την εβδομάδα το περιττό τρίχωμα από το κουνέλι χτενίζοντάς το απαλά.

—————

5. Το κουνέλι ζεσταίνεται το καλοκαίρι. Τι να κάνω?

Είναι λογικό με τόσο πυκνό τρίχωμα να ζεσταίνεται. Τη θερμοκρασία του κουνελιού την καταλαβαίνουμε αν πιάσουμε τα αφτάκια του. Δοκιμάστε να βρέξετε μια μικρή πετσέτα και να τη στραγγίξετε καλά. Σκεπάστε με αυτή το κουνέλι μέχρι και τα αφτιά του χωρίς να κρύβετε τα μάτια του για να έχει επαφή με το περιβάλλον. Θα σας ευγνωμονεί! Επίσης, μια φίλη- κουνελομαμά γεμίζει μια παγοκύστη με νερό και να τη βάζει στην κατάψυξη. Μόλις παγώσει την τοποθετεί σε μια γωνιά στο κλουβί της κουνέλας της και την αφήνει εκεί μέχρι να λιώσει. Αυτό είναι καλό κυρίως για τις μεσημεριανές ώρες που έχει τη μεγαλύτερη ζέστη. Προσοχή στα ψυχρά ρεύματα και στο δυνατό air condition. 

—————

6. Να κάνω μπάνιο το κουνέλι?

 Τα κουνέλια δεν αγαπάνε ιδιαίτερα το νερό και δεν κάνουν μπάνιο όπως οι άνθρωποι.  Σε αυτό μοιάζουν με τις γάτες. Γνωρίζουν πολύ καλά πώς να καθαρίσουν το τρίχωμά τους με την ίδια τους τη γλώσσα. Αρκεί να μην είναι σε πάτωμα που γλιστράει (παρκέ, μάρμαρο) γιατί δυσκολεύονται να φτάσουν στα δύσκολα σημεία με τα πόδια να γλιστράνε. Η χρήση χαλιού ή πολλών μικρών "διαδρόμων"επιβάλλεται.

 Εάν παρ'όλα αυτά θέλετε να καθαρίσετε κάτι στο τρίχωμά του, βρέχετε μια καθαρή πετσέτα με νερό  και τρίβετε τη λερωμένη περιοχή μέχρι να καθαρίσει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λίγο φυσικό/ πράσινο σαπούνι, αρκεί μετά να το ξεπλύνετε καλά με νερό. Εναλλακτικά αγοράζετε ειδικά υγρά μαντηλάκια, αφρό για στεγνό καθάρισμα για κουνέλια και σιγουρευτείτε ότι είναι ασφαλή για κατάποση.

 Μην βάζετε το κουνέλι σε λεκάνη με νερό, μπανιέρα ή νεροχύτη. Μπορεί στην προσπάθειά του να φύγει, να γλιστρήσει και να τραυματιστεί. Τα πόδια του κουνελιού, ειδικά τα μπροστινά, είναι πολύ ευαίσθητα. Όσο για τον κορμό του, θα εκπλαγείτε με το πόσο λεπτος μπορεί να γίνει για να ξεφύγει από τα χέρια μας. Πρέπει να προσέχουμε επίσης να μην "στρεσάρουμε" το κουνέλι. Έχει πιο ευάισθητη καρδιά από τον σκύλο ή τη γάτα.

—————

7. Το κουνέλι σκαρφαλώνει παντού και φοβάμαι μη χτυπήσει. Τι να κάνω?

Παρ' όλο που τα περισσότερα κουνέλια προτιμουν να βρίσκονται στο έδαφος, ορισμένα λατρεύουν να σκαρφαλώνουν στα έπιπλα σαν μικροί, ριψοκίνδυνοι αναρριχητές. Αυτό σημαίνει ότι τους αρέσει η αίσθηση του ίδιου του σκαρφαλώματος και φυσικά η θέα από ψηλά! Για να κρατήσετε το κουνέλι απασχολημένο για αρκετές ώρες, μπορείτε να κατασκευάσετε πύργους από κούτες, σταθερές στη βάση τους, έτσι ώστε το κουνέλι να σκαρφαλώνει με ασφάλεια από επίπεδο σε επίπεδο. Εναλλακτικά, τα ονυχοδρόμια για γάτες που πουλάνε στο εμπόριο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε κουνέλια με την ίδια επιτυχία. Όσα περισσότερα επίπεδα έχουν, τόσο το καλύτερο για το κουνέλι-αναρριχητή! Τέλος, μπορείτε να αναθέσετε σε ένα μαραγκό να κατασκευάσει ένα κάστρο από ξύλο με επίπεδα και παραθυράκια, που θα τοποθετηθεί στην αγαπημένη του γωνία. Έτσι, θα αποφύγετε τα επικίνδυνα σκαρφαλώματα του κουνελιού στα έπιπλά σας.

—————

8. Τσίμπλα στο μάτι του κουνελιού. Τι να κάνω?

Συμβαίνει συχνά να βρίσκουμε τσίμπλα ή τσίμπλες στο μάτι του κουνελιού. Αυτό προκαλείται συνήθως από την πλευρά που συνηθίζει να ξαπλώνει στο κλουβί. Εάν οι εκκρίσεις είναι φυσιολογικές σε ποσότητα και σε συχνότητα (όπως των ανθρώπων), δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Πάρτε ένα στρογγυλό βαμβακάκι (ντεμακιγιάζ) και ποτίστε το με νερό, φυσιολογικό ορό για τα μάτια ή χαμομήλι το οποίο έχουμε βράσει και αφήσει να κρυώσει πρώτα. Αφαιρέστε με αυτό απαλά τις τσίμπλες του κουνελιού, προσέχοντας να χρησιμοποιείτε πάντα διαφορετικό βαμβάκι για κάθε μάτι. Φροντίστε για την καθαριότητα του κλουβιού. Εντοπίστε τον παράγοντα που προκαλεί τις τσίμπλες και αφαιρέστε τον από το χώρο. Εάν τα συμπτώματα υπερβούν το φυσιολογικό σε ποσότητα ή συχνότητα, μια επίσκεψη σε εξειδικευμένο γιατρό για κουνέλια κρίνεται απαραίτητη.

—————


Επαφή

kouneli.net


Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσο όμορφες και εντυπωσιακές ράτσες, δεν σημαίνει ότι δεν είναι αξιαγάπητο ένα μη καθαρόαιμο κουνέλι. Εμείς το προτιμάμε, αφού συγκεντρώνει χαρακτηριστικά από περισσότερες από μια ράτσες, κάνοντάς το μοναδικό!